Uit cijfers van AgentschapNL blijkt dat de meeste energie in kantoorgebouwen naar verwarming gaat (500 MJ), gevolgd door verlichting (260 MJ). Verlichting vervangen is relatief makkelijk, maar welke keuze maakt u voor verwarming? In bijna 90% van de bestaande kantoren wordt verwarming geleverd door gasketels. Kosten: gemiddeld € 6,75 per m2 per jaar. Maar het kan ook anders. Dat is bewezen in het kantoor van ARAG in Leusden.

De grootste sprongen op het energielabel zijn gemaakt met energiezuinige verwarming en koeling. ARAG rechtsbijstand verving haar HR-ketel en koelmachine voor een turnkey energiesysteem met een WKO in combinatie met een gasmotorwarmtepomp. De rendementsverbetering op verwarming: factor 2,5. Een besparing van ruim € 4,- per m2 per jaar! Met onder meer een factor 10 rendementsverbetering op koeling, LED verlichting en warmteterugwinning werd een labelstap van F naar A gemaakt, terwijl het comfortniveau drastisch werd verhoogd.

Arjan de Heer, facilitymanager bij ARAG: “We zijn weer klaar voor de toekomst en kunnen nog jaren door op onze vertrouwde locatie.” Behalve door de energiebesparing werd de terugverdientijd verkort door de Energie Investeringsaftrek (EIA). Hiermee kan fiscaal voordelig worden geïnvesteerd: aanschafkosten, montagekosten, arbeidskosten en materiaalkosten zijn voor 41,5% aftrekbaar van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving. Dit levert gemiddeld 10% belastingvoordeel op.

De installatie werd geleverd door Reduses, die een uniek turnkey systeem in Nederland aanbieden. Het systeem levert een ultrahoog rendement door de directe askoppeling van een gasmotor met een warmtepomp. Dat resulteert in een betrouwbare levering met mogelijkheid om op relatief hoge temperatuur te leveren, passend op bestaande afgiftesystemen.  De werking van installaties wordt nauwlettend gevolgd in de exploitatiefase. Daar draagt de monitoringstak van Installect zorg voor. Ivo Everts, directeur van Insted: “Door middel van monitoring en actief beheer zorgen wij voor goede energieprestaties en een beheersbare exploitatie. Ontzorging dus, zowel technisch als energetisch.”

Dit biedt perspectief voor een groot deel van de bestaande Nederlandse kantorenvoorraad. Maar ook voor andere toepassingen in het Nederlands vastgoed, waaronder zorginstellingen, appartementencomplexen, recreatie etc.

 

Meer informatie

www.reduses.nl

www.e2go.nl