De voordelen van warmtekrachtkoppeling, namelijk het omzetten van gas in warmte en elektriciteit, was tot voor kort voorbehouden aan relatieve grootverbruikers in energie. Maar de kleinere WKK’s zijn in opkomst. Zo introduceert ENER-G Nedalo een nieuw type WKK op de markt van het fabricaat Yanmar. Een internationaal topmerk met een uitstekende reputatie in dat zich vertaald in uitstekende rendementen en zeer gunstige onderhoudsintervallen van 10.000 uur, ofwel twee tot tweeënhalf jaar. Daarmee behoort de Yanmar-motortechnologie tot de meest duurzame ter wereld.

Deze mini-WKK’s leveren 5 tot 25 kWe en kunnen ook gecascadeerd worden ingezet bij een grotere energiebehoefte. Zo kunnen zelfs tot acht WKK’s geschakeld worden voor een hogere opbrengst tot 200 kWe. Met deze nieuwe installaties zijn er nieuwe energiebesparingsmogelijkheden voor de kleinere verbruikers, zoals scholen, restaurants, zorgcentra en sportaccommodaties. In Gelderland is er bovendien een subsidie voor deze systemen waarmee een terugverdientijd van 5 jaar wordt gegarandeerd!! Zo draagt de mini-WKK niet alleen bij aan kostenbesparing, maar ook aan milieudoelstellingen door onder meer geringere CO2-uitstoot en grotere energie-efficiëntie. ENER-G Nedalo heeft een ruime ervaring in Nederland als leverancier van o.a. kleinschalige WKK-installaties en beschikt ook over een eigen onderhoud- en servicedienst.

Meer weten over deze ontwikkelingen en kennismaken met leveranciers van deze oplossingen? Kom dan 11 september naar het evenement ‘Nieuwe energiebesparingskansen in Gelderland’! Zie www.e2go.nl/evenementen/gelderland