10 tips om energie te besparen in de zomer

Maak jezelf klaar voor een energiezuinige zomer
Bij het besparen van energie denken we vooral aan de winter. Maar ook in de zomer kun je energie besparen. Deze zomerse tips helpen je daarbij.

1. Maak gebruik van een ventilator in plaats van een airco
Een airco verbruikt flink wat energie en is daarmee ook een stuk duurder dan een ventilator. Heb je behoefte aan verkoeling? Kies dan voor een ventilator en bespaar enkele tientjes per jaar. Voor een zo’n goed mogelijke verkoeling gebruik pas je deze tips toe:

Open de ramen aan de andere kant van de ruimte of de woning zodat het kan doorwaaien.
Vries enkele flessen water in en plaats deze een voor een voor de ventilator. Zo wordt de lucht die door de ventilator uitgeblazen wordt langs de bevroren fles geblazen en koelt de lucht in de ruimte snel af.
Voeg zout aan het water toe om de temperatuur van het ijs nog enkele graden lager te maken.
2. Weer de warmte
Door de warmte te weren is er minder elektriciteit nodig om te koelen. Je kunt de warmte buiten houden door gedurende de warmste momenten van de dag goed de ramen en gordijnen dicht te houden. ‘s Ochtends en ‘s avonds zet je de ramen kort open om warme lucht af te voeren. Wil je toch een frisse neus gedurende de dag? Zet dan alleen ramen open aan de schaduwkant van de woning. Ook het dichten van naden en kieren kan helpen om de warmte buiten te houden, lees er hier meer over.

3. Kouder douchen
Douchen met koud water lijkt voor sommigen vanzelfsprekend in de zomer. Toch douchen veel mensen ook in de zomer het liefst op 38 graden. Door kouder te douchen koel je niet alleen af, maar bespaar je een hoop energiekosten. Het verwarmen van water beslaat namelijk ongeveer 20% van de Nederlandse gasrekening.

Wat kan jij besparen op energiekosten?
Doe de Bespaarcheck
4. Droog de was buiten
Het mooie weer droogt wasjes binnen no-time. Plaats een droogmolen in de tuin of zet een wasrekje op het balkon. Geen tuin of balkon? Hang dan een deurdroogrek aan een openslaand raam en maak je was vast met wasknijpers.

5. Check de extra koelkast in de schuur
Veel gezinnen hebben een extra koelkast in de zomer van pas komt voor koele drankjes. Echter zijn vriezers en koelkasten geschikt voor ruimtes op kamertemperatuur. Een hete schuur is dus ongunstig. Daarnaast zijn deze extra koel- en vrieskasten vaak oude en gebruikte modellen die veel energie verbruiken. Wellicht is een (kleinere) nieuwe variant een duurzame investering.

6. Bespaar energie met tuinverlichting
Zomeravonden in de tuin hoeven niet veel energie te kosten. Door één gloeilamp van 40 watt door een ledlamp te vervangen bespaar je per jaar ongeveer 10 euro. Gebruik je lichtsnoeren op gloeilampjes? Vervang deze dan ook voor ledlampjes. Deze zijn bij veel woonwinkels te koop. Tuinverlichting gekoppeld aan zonnecellen is helemaal goed voor klimaat en portemonnee. Nog meer besparen op verlichting? Kies dan ook voor een lichtsensor en/of bewegingsmelder, dan gaan je lampen alleen aan als het nodig is.

7. Verkoeling door apparaten uit te zetten
Een veel gedeelde tip om energie te besparen is om elektrische apparaten ‘s nachts uit te zetten. In de zomer heeft dit nog een extra voordeel: apparaten die continu aan staan, geven namelijk warmte af in huis. Dit lijkt misschien niet veel, maar als je alle kleine beetje bij elkaar optelt kan dit toch een verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan laptops, lampen, televisies en (game)computers. Schakel ze dus uit voor een koelere nacht.

8. Kook zomers minder (binnen)
Van koken wordt het warmer in huis (denk aan het verstoken van gas en gebruik van een hete oven), dus kies bij heet weer voor een frisse salade in plaats van een warme maaltijd. Dat scheelt ook nog eens stookkosten! Of verplaats de keuken naar buiten door te gaan barbecueën (kies dan niet voor een barbecue op gas of elektriciteit).

9. Maak gebruik van de zon
Er zijn steeds meer toepassingen van zonnecellen. Zo kun je je smartphone en tablet opladen met een powerbank op zonne-energie en kan je een zwembad warmhouden met solarmatten. Wil je echt besparen? Kies dan voor zonnepanelen en wek voldoende stroom op voor het hele huishouden. Meer over de werking en opbrengst van zonnepanelen.

10. De zomer is de beste tijd voor een nieuwe cv-ketel
Bij het installeren van een nieuwe cv-ketel denk je misschien eerder aan de winter. Maar het idee van zonder warm water zitten tijdens de installatie klinkt een heel stuk beter wanneer het buiten niet vriest. Meer over wanneer je een cv-ketel het beste kunt vervangen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Energie besparen

Eenvoudig de energie vergelijken

Ieder type huishouden heeft zo zijn eigen energieverbruik. Uiteraard ligt het ook aan de woning hoeveel je per maand betaald. Is jouw woning namelijk niet goed geïsoleerd? Dan raak je veel energie verloren wat nutteloos is. Zonde van het geld! Door jouw woning goed te isoleren kan je dit probleem voorkomen. Bovendien is het overstappen […]

Read More
Energie besparen

Stappenplan en tips voor duurzaam wonen

Je kunt er niet meer omheen, we worden overspoeld met ‘er moet wat gedaan worden aan het klimaat’. Maar daadwerkelijke maatregelen ondernemen om energie te besparen blijkt toch moeilijker te zijn. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat het effect niet direct zichtbaar is. Toch kan jij je hier sterk voor maken! […]

Read More
Energie besparen

Voorkom hoog energieverbruik door thuiswerken met deze 12 tips

Bespaar energie tijdens thuiswerken met deze 12 tips De overheid roept op om zoveel mogelijk thuis te werken om het coronavirus gecontroleerd in te dammen. Maar let op: wanneer het hele gezin werkzaam is vanuit huis, stijgt natuurlijk het energieverbruik en daarmee ook de energierekening. Daarom maakten we een lijst met tips om energie te […]

Read More