Zorg voor een gezond binnenklimaat en woon comfortabel

Het binnenklimaat is een bepalende factor voor een comfortabel huis. De luchtkwaliteit in huis wordt geschat op 5 keer slechter dan de buitenlucht. Toch wordt er niet vaak gesproken over het binnenklimaat. Vreemd, aangezien we 90 procent van onze tijd binnen doorbrengen. Hoe zorg je voor een goed binnenklimaat bij jou thuis?

De kwaliteit van de lucht beïnvloedt het binnenklimaat
Voor een gezond en comfortabel binnenklimaat zijn er verschillende zaken van belang: de temperatuur moet aangenaam zijn, er moet voldoende daglicht zijn, de lucht mag niet te vochtig zijn en de luchtkwaliteit moet goed zijn. Met vooral die laatste twee is het steeds vaker slecht gesteld.

Binnenklimaat ten opzichte van buitenklimaat
Uit onderzoek blijkt dat de luchtkwaliteit in woningen soms 5 keer zo ongezond is als de buitenlucht. De onderzoekers stellen dat een slecht binnenklimaat genoemd kan worden als oorzaak van allerlei gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en aandoeningen aan de longen (astma).

Check de energiezuinigheid van je woning met de snelle Bespaarcheck.

Binnenklimaat vaak onbewust slecht
Helaas onderschatten veel Nederlanders de impact van het binnenleven op hun gezondheid. Het binnenleven wordt steeds gewoner maar we zijn onszelf vaak niet bewust van de luchtkwaliteit. Bij ongezonde lucht denken we vaak aan industrie en uitlaatgassen van auto’s. Echter, ook alledaagse huishoudelijke voorwerpen bevatten vervuilende, ziekmakende stoffen die een slechte invloed op onze gezondheid.

1. Verbeter je binnenklimaat
Geen paniek, je kunt gelukkig makkelijk zelf zorgen voor een gezond binnenklimaat. Begin met het kijken naar luchtvervuilende bronnen in huis om ze vervolgens terug te elimineren en zorg vervolgens dat vervuilde lucht beter wordt afgevoerd.

2. Vervuiling lucht vermijden
Zware reinigingsproducten zoals chloorproducten en ontstoppingsmiddelen
Plastic materialen zoals speelgoed en meubilair
Slecht functionerende verwarmingstoestellen (cv ketel, haard)
Bouwmaterialen zoals verf en verlijmd plaatmateriaal
Bacteriën, schimmels, huisstofmijt
Ook veel alledaagse activiteiten – koken, schoonmaken, douchen, de was drogen en kaarsen branden – beïnvloeden de luchtkwaliteit in huis.

Vervuilde lucht afvoeren met goede ventilatie
Door je woning goed te isoleren verlies je minder warmte, maar tegelijkertijd krijg je ook minder buitenlucht binnen. Dit is goed voor het milieu, maar niet altijd voor de gezondheid. Er moet dus actief gehandeld worden om frisse buitenlucht naar binnen te krijgen en vervuilende stoffen af te voeren. Dit kan je doen door dagelijkse goed te ventileren.

Er zijn verschillende manieren om de woning te voorzien van frisse lucht. Echter is de ventilatie van de meeste huishoudens niet op orde. Enerzijds doordat bewoners de ramen niet vaak openzetten, anderzijds door slecht functioneerde ventilatiesystemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Energie besparen

Eenvoudig de energie vergelijken

Ieder type huishouden heeft zo zijn eigen energieverbruik. Uiteraard ligt het ook aan de woning hoeveel je per maand betaald. Is jouw woning namelijk niet goed geïsoleerd? Dan raak je veel energie verloren wat nutteloos is. Zonde van het geld! Door jouw woning goed te isoleren kan je dit probleem voorkomen. Bovendien is het overstappen […]

Read More
Energie besparen

Stappenplan en tips voor duurzaam wonen

Je kunt er niet meer omheen, we worden overspoeld met ‘er moet wat gedaan worden aan het klimaat’. Maar daadwerkelijke maatregelen ondernemen om energie te besparen blijkt toch moeilijker te zijn. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat het effect niet direct zichtbaar is. Toch kan jij je hier sterk voor maken! […]

Read More
Energie besparen

Voorkom hoog energieverbruik door thuiswerken met deze 12 tips

Bespaar energie tijdens thuiswerken met deze 12 tips De overheid roept op om zoveel mogelijk thuis te werken om het coronavirus gecontroleerd in te dammen. Maar let op: wanneer het hele gezin werkzaam is vanuit huis, stijgt natuurlijk het energieverbruik en daarmee ook de energierekening. Daarom maakten we een lijst met tips om energie te […]

Read More