Stappenplan en tips voor duurzaam wonen

Je kunt er niet meer omheen, we worden overspoeld met ‘er moet wat gedaan worden aan het klimaat’. Maar daadwerkelijke maatregelen ondernemen om energie te besparen blijkt toch moeilijker te zijn. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat het effect niet direct zichtbaar is. Toch kan jij je hier sterk voor maken!

Wat is duurzaam wonen?
Duurzaam wonen betekent dat jouw woongedrag een zo laag mogelijke impact heeft op de aarde. Een concreet voorbeeld is een hoog energieverbruik. Maar hoe bespaar je energie? Dit is afhankelijk van hoe groot je het zelf wilt aanpakken. Voor iedere woning en eigenaar is dit anders. Je kunt relatief klein beginnen met het aanpassen van gedrag, door bijvoorbeeld korter te douchen. Daarnaast kun je ook energie besparen door de woning onder handen te nemen, met bijvoorbeeld isolatie of een warmtepomp.

Hieronder geven wij jou een stappenplan met handige tips om energie te besparen en duurzamer te wonen. Zo verminder je zowel op de lange als korte termijn jouw impact!

Verandering in gedrag
Stap 1: Verbruik minder water
Tip 1. Was kleding op 20 graden, dit blijkt vaak net zo effectief te zijn als op een hogere temperatuur wassen. Echter wordt aangeraden om onder andere beddengoed en handdoeken op 60 graden te blijven wassen, om zo bacteriën te doden.

Tip 2. Kort je douchetijd in met behulp van een zandlopertje.

Tip 3. Besparen door korter douchen is niet voor iedereen aantrekkelijk. Koop dan een waterbesparende douchekop, daarmee bespaar je op uw water- en gasverbruik.

Tip 4. Koop geen plastic (water)flesjes meer, maar eerder een recyclebaar flesje.

Tip 5. Gebruik opgevangen regenwater voor de tuin, schoonmaak of zelfs voor het doorspoelen voor je toilet! Er zijn zelfs aparte systemen waarmee je je toilet met regenwater kan doorspoelen.

Tip 6. Gebruik een debiet- of doorstroombegrenzer. Hiermee wordt verspilling van water tegengegaan.

Tip 7. Een andere manier om water te besparen is bijvoorbeeld de aanschaf van een sensor kraan.

Stap 2: Verbruik minder energie in huis
Tip 8. Draai pas een wasje als de trommel vol zit.

Tip 9. Ga zelfs nog een stapje verder door de was natuurlijk te laten drogen op een rek, beter voor het milieu, de energierekening en je kleding!

Tip 10. Zet de tv en lampen uit wanneer je deze niet gebruikt, deze laten we vaker aan staan dan we denken, let er maar eens op!

Tip 11. Zet apparaten indien je deze (langere tijd) niet gebruikt niet op stand-by, maar trek de stekker eruit.

Tip 12. Kies voor milieuvriendelijke apparaten en producten. Denk hierbij aan apparaten met een duurzaam energielabel zoals A++ of zelfs A+++.

Tip 13. Hiernaast kun je ook onnodige elektronische keuken-/tuinproducten vervangen door handmatige producten zoals een garde of een heggenschaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Energie besparen

Eenvoudig de energie vergelijken

Ieder type huishouden heeft zo zijn eigen energieverbruik. Uiteraard ligt het ook aan de woning hoeveel je per maand betaald. Is jouw woning namelijk niet goed geïsoleerd? Dan raak je veel energie verloren wat nutteloos is. Zonde van het geld! Door jouw woning goed te isoleren kan je dit probleem voorkomen. Bovendien is het overstappen […]

Read More
Energie besparen

Voorkom hoog energieverbruik door thuiswerken met deze 12 tips

Bespaar energie tijdens thuiswerken met deze 12 tips De overheid roept op om zoveel mogelijk thuis te werken om het coronavirus gecontroleerd in te dammen. Maar let op: wanneer het hele gezin werkzaam is vanuit huis, stijgt natuurlijk het energieverbruik en daarmee ook de energierekening. Daarom maakten we een lijst met tips om energie te […]

Read More
Energie besparen

Zorg voor een gezond binnenklimaat en woon comfortabel

Het binnenklimaat is een bepalende factor voor een comfortabel huis. De luchtkwaliteit in huis wordt geschat op 5 keer slechter dan de buitenlucht. Toch wordt er niet vaak gesproken over het binnenklimaat. Vreemd, aangezien we 90 procent van onze tijd binnen doorbrengen. Hoe zorg je voor een goed binnenklimaat bij jou thuis? De kwaliteit van […]

Read More