Stappenplan en tips voor duurzaam wonen

Je kunt er niet meer omheen, we worden overspoeld met ‘er moet wat gedaan worden aan het klimaat’. Maar daadwerkelijke maatregelen ondernemen om energie te besparen blijkt toch moeilijker te zijn. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat het effect niet direct zichtbaar is. Toch kan jij je hier sterk voor maken!

Wat is duurzaam wonen?
Duurzaam wonen betekent dat jouw woongedrag een zo laag mogelijke impact heeft op de aarde. Een concreet voorbeeld is een hoog energieverbruik. Maar hoe bespaar je energie? Dit is afhankelijk van hoe groot je het zelf wilt aanpakken. Voor iedere woning en eigenaar is dit anders. Je kunt relatief klein beginnen met het aanpassen van gedrag, door bijvoorbeeld korter te douchen. Daarnaast kun je ook energie besparen door de woning onder handen te nemen, met bijvoorbeeld isolatie of een warmtepomp.

Hieronder geven wij jou een stappenplan met handige tips om energie te besparen en duurzamer te wonen. Zo verminder je zowel op de lange als korte termijn jouw impact!

Verandering in gedrag
Stap 1: Verbruik minder water
Tip 1. Was kleding op 20 graden, dit blijkt vaak net zo effectief te zijn als op een hogere temperatuur wassen. Echter wordt aangeraden om onder andere beddengoed en handdoeken op 60 graden te blijven wassen, om zo bacteriën te doden.

Tip 2. Kort je douchetijd in met behulp van een zandlopertje.

Tip 3. Besparen door korter douchen is niet voor iedereen aantrekkelijk. Koop dan een waterbesparende douchekop, daarmee bespaar je op uw water- en gasverbruik.

Tip 4. Koop geen plastic (water)flesjes meer, maar eerder een recyclebaar flesje.

Tip 5. Gebruik opgevangen regenwater voor de tuin, schoonmaak of zelfs voor het doorspoelen voor je toilet! Er zijn zelfs aparte systemen waarmee je je toilet met regenwater kan doorspoelen.

Tip 6. Gebruik een debiet- of doorstroombegrenzer. Hiermee wordt verspilling van water tegengegaan.

Tip 7. Een andere manier om water te besparen is bijvoorbeeld de aanschaf van een sensor kraan.

Stap 2: Verbruik minder energie in huis
Tip 8. Draai pas een wasje als de trommel vol zit.

Tip 9. Ga zelfs nog een stapje verder door de was natuurlijk te laten drogen op een rek, beter voor het milieu, de energierekening en je kleding!

Tip 10. Zet de tv en lampen uit wanneer je deze niet gebruikt, deze laten we vaker aan staan dan we denken, let er maar eens op!

Tip 11. Zet apparaten indien je deze (langere tijd) niet gebruikt niet op stand-by, maar trek de stekker eruit.

Tip 12. Kies voor milieuvriendelijke apparaten en producten. Denk hierbij aan apparaten met een duurzaam energielabel zoals A++ of zelfs A+++.

Tip 13. Hiernaast kun je ook onnodige elektronische keuken-/tuinproducten vervangen door handmatige producten zoals een garde of een heggenschaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *